Boden Queer Film Festival 2020.

RFSL

Save the date: 21-22 februari!

Under tidiga våren 2020 kommer Boden Queer Film Festival tillbaka. Festivalen, som är ett samarbete mellan föreningarna RFSL Luleå och norra Norrbottens län och Folkets Hus Boden, går starkt fram med sin femte upplaga. Arrangörerna hoppas på att nästa års festival blir den största hittills.

  • Vi vill skapa en mötesplats där film står i fokus och förenar alla människor i Boden. Festivalen har till stor del fri entré för att alla ska kunna delta och känna sig välkomna. Vi tror på förebilder. Alla människor behöver förebilder att se upp till, säger David Forsberg som är projektledare på RFSL.

Det arbetas för fullt med detaljplaneringen av programmet. Att det blir två dagar av queerfilm, samtal och möten är klart – och att det blir på Sagabiografen i Boden. Nytt för 2020 är att man med ett tajtare urval av titlar vill nå ut till en större publik än tidigare.

  • Vi vill spegla den queera mångfalden genom att visa allt från svenska premiärfilmer till lite smalare genrefilm och någon dokumentär. Alla ska känna sig välkomna och hemma på festivalen och det börjar med programpunkterna, säger Oskar Nordström som är programansvarig på Folkets Hus.

I programskissen syns Min pappa Marianne – där Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt (känd från SVT:s Vår tid är nu) spelar huvudrollerna. Den lite smalare 120 slag i minuten – en fransk spelfilm om aktivistgruppen ACT UP under hiv-skräckens tidiga 90-tal och ett par kortfilmer. Som exempel tar man upp den svenska kortfilmen Topp 3 som bland annat visats på SVT och vunnit pris på Los Angeles största HBTQ-filmfestival.

  • Den beskrivs som en “en bitterljuv romantisk komedi om kärlek, topplistor och framtidsdrömmar i Norrlands inland” – hur mysigt låter inte det! Säger Oskar.

QUEER + FILM = SANT ?

RFSL menar att det är oerhört viktigt med en god representation i film och media av alla typer av människor.

  • HBTQI+personer har visserligen synts länge på film och TV, men det är långt ifrån  alltid som HBTQI+personer visats på ett respektfullt sätt och får stå i fokus av handlingen, säger David.

De båda föreningarna är överens om att det är viktigt att lyfta fram de filmer som faktiskt handlar om HBTQI+personer. Såväl på duken men också skaparna bakom kameran. Mycket av det arbete som RFSL gör handlar om att skapa mötesplatser. Främst för föreningens målgrupp som är HBTQI+personer. Folkets Hus arbetar i sin tur med liknande mål, där ungdomar är en särskild målgrupp. Därför är samarbetet mellan de båda föreningarna naturligt.

Festivalen började som ett initiativ där RFSL hyrde Folkets Hus lokaler till att det, som idag, är ett samarrangemang.

  • Det är ju inte direkt ett överflöd av queerfilm på marknaden idag, men jag upplever ändå att det skett en ökning och kanske främst ett skifte i tonen de senaste 5-10 åren. Det finns lite fler nyanserade porträtt och framförallt fler olika berättelser. Det är absolut lättare att programsätta festivalen idag än det var när vi startade 2015, säger Oskar.

Med visionen om att så många som möjligt ska förenas kring vita dukens queera utbud jobbar arrangörerna vidare.

  • För mig är det första gången jag är med och arrangerar festivalen, men jag känner att den har ett starkt värde och varit en viktig del i vårt arbete med att skapa mötesplatser, säger David Forsberg.
  • Jag har varit med från starten och tror att det här blir den bästa versionen hittills. Missa inte! Säger Oskar. 

HBTQI+

HBTQI+ är en förkortning som står för: Homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner. Plusset finns med för att inkludera de normbrytande sexualiteter och identiteter som ej nämns vid namn. 

BODEN QUEER FILM FESTIVAL 2020

Datum: 21-22 februari 2020
Plats: Sagabiografen, Boden
Arrangörer: RFSL Luleå och norra Norrbottens län, Folkets Hus Boden

120 slag i minuten hade svensk biopremiär den 18 juli 2018
https://www.triart.se/filmer/120-slag-i-minuten/

Topp 3 har svensk biopremiär den 12 december 2019
https://www.folketsbio.se/film/topp-3/

Min pappa Marianne har svensk biopremiär den 21 februari 2020
https://www.moviezine.se/movies/min-pappa-marianne
https://www.nsd.se/kultur-noje/min-pappa-ann-christine-filmatiseras-nm5056825.aspx

PRESSKONTAKT

RFSL Luleå och norra Norrbottens län
David Forsberg, Projektledare
072 – 541 44 15, david@lulea.rfsl.seFolkets Hus Boden
Oskar Nordström, Programansvarig
070 – 663 21 29, oskar@boden.fh.se