Tornedalen Pride

EventRFSL

8-9 juli 2022 | I samband med Pajala marknad.
Musik, parad och ungdomsläger.

Bakgrund
Tornedalen Pride har arrangeras i samband med Pajala marknad sedan 2014. 

2022 blir alltså den åttonde i ordningen. Genom åren har festivalen haft lite olika variationer med anledning av att det ideella engagemanget har varierat samt en pandemi som inte tillåtit oss att samlas för den årliga prideparaden. Men nu kan vi äntligen ta över Pajalas gator och med färger, skratt och glädje visa att vi står för medmänsklighet, allas lika värde och rätten att älska den man vill och vara den man är.

Program

Fredag 8 Juli


09.00-11.00

Frukost och föreläsning – Tornedalsteatern

Vi bjuder på frukost och Hannes Olofson berättar för oss om hur det är att växa upp i en liten by utanför Kiruna och känna att en inte passar in? Hur är det att dagligen bli sedd som någon en inte är? Och hur är det att leva i ett samhälle där du juridiskt inte existerar?

Följ med på Hannes resa som den har gjort, och fortfarande gör, som icke-binär transperson i en väldigt binär värld.

Denna programpunkt arrangeras i samarbete med Vuxenskolan Pajala

18.00

Ungdomskonsert med The Magnettes – Skolgården

Pajalas egna popgrupp gör en spelning på hemmaplan! The Magnettes har spelat på Tornedalen Pride förut, men aldrig på ett ungdomsgäng på sin egna skolgård. Precis utanför musiksalarna där allting började.

19.00-22.00 Queerhäng och skyltverkstad – Kulturskolan

Vi tillverkar skyltar och förbereder oss så mycket vi kan inför paraden. Självklart ska vi ha roligt också. Så vi slänger in lite Karaoke, snuskbingo, sällskapsspel och vad vi nu själva känner för att göra. Ett gott häng helt enkelt.

Lördag 9 Juli


14.30

Workshop i paraddans – Soltorget

Kulturskolans danslärare Lisa Hennix Raukola och Alva Eriksson Kalla lär ut en enkel paradkoreografi som vi alla kan hänga med på under paraden. Tänk dig YMCA fast med Tornedalens Prides egna lilla touch.

14.45

Paradtal med Klas Dagertun

Klas Dagertun är VD för Kaunis Iron som är vår huvudsamarbetspartner. Varför är det viktigt för Kaunis Iron att vara med på Tornedalen Pride. Klas första Pridefirande skedde i New York 1993 i Greenwich Village där hela Priderörelsen startade ca 20 år tidigare.

15.00 Prideparad!

ÄNTLIGEN kan vi gå återigen ta våra regnbågsflaggor, hissa dem högt och gå tillsammans för kärleken.
Så slit dig loss från marknadsshoppingen och anslut dig till Paraden. Ta gärna med egen musik.

Vem får gå i paraden?
Prideparaden står för ett samhälle där alla människor ska kunna älska vem dem vill och vara den en är utan rädsla för diskriminering, våld och hot om våld. Alla som står bakom den värdegrunden får gå med oss i paraden. Det betyder att om du, dina vänner, ditt företag eller förening också står bakom den värdegrunden så är ni välkomna att delta.

Bra att tänka på:
Om du representerar ett företag eller förening så förväntas det företaget eller föreningen att ha god kännedom om hbtqi+personers situation och behov samt ha kunskap om hur man ger ett gott bemötande och på något sätt stöttar hbtqi+kampen.

Ca 16.00 Gemensam picknick – Tornedalsteatern

Efter paraden samlas den som vill på Tornedalsteatern för en lättare picknick. Vi bjuder på lite snacks, men vill du picknicka ordentligt så rekommenderar vi medhavd matsäck.

För utskrift hittar du programmet här:

Vi gör det möjligt!