Trygghetsinsats

Om ossRFSL

RFSL Luleå och norra Norrbottens län Luleå tilldelades år 2014 Luleå kommuns årliga stipendium för Årets trygghetsinsats.

Insatsen som åsyftas är festivalen Luleå Pride som då hade arrangerats två år i rad.
Måndagen den 27 januari ägde prisceremonin rum i sessionssalen i Stadshuset i Luleå. Detta i samband med 150-årsfirandet av kommunfullmäktige. På plats för att ta emot utmärkelsen från föreningen var styrelseledamoten Helena Carlsson och verksamhetsledarna Linda Moestam och Sophie Gunnarsson. Alla tre var rörda och glada.
– Detta är ett jättefint pris som vi är mycket stolta över, säger Helena Carlsson.
– Arbetet har ju bara börjat och det kommer att fortsätta, säger Linda Moestam.
Stipendiet är på 5000 kronor och för pengarna tänker RFSL Luleå och norra Norrbottens län bjuda in en föreläsare för att prata på temat trygghet och hbtq. Tanken är att föreläsningen kommer att vara öppen för alla, oavsett om du är medlem i RFSL eller inte.
– Precis så tänker vi även kring Luleå Pride. Festivalen är gratis och tillgänglig för alla. Att spränga gränser och skapa en festival mitt i centrum utan staket skapar trygghet. Att vi blir prisade för detta visar att folk uppskattar det vi gör, säger Sophie Gunnarsson.
Motiveringen för Årets trygghetsinsats 2013 är följande:
” Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, RFSL i Luleå och norra Norrbotten, har bidragit till ökad kunskap om hbtq-personers livssituation och rättigheter. Genom att arrangera två Pridefestivaler i Luleå har föreningen markerat att Luleå står upp för mänskliga rättigheter och möjliggjort för Luleåbor att delta i manifestationerna. RFSL i Luleå och norra Norrbotten har även genomfört utbildningar och flera verksamheter i Luleå är nu hbt-certifierade.
RFSL i Luleå och norra Norrbotten har genom sitt arbete visat att det offentliga rummet i Luleå är öppet för personer med alla sexuella läggningar, könsidentiteter och uttryck. Det är ett arbete för ett tryggare Luleå”.
Förutom RFSL Luleå och norra Norrbottens län prisades även Fredrik Larsson för Årets ingripande och Peter Backman för årets folkhälsoinsats. Stipendiaterna har utsetts av en jury med representanter från bland annat polismyndigheten och kommunen. De har valt ut vinnarna från allmänhetens nomineringar.