WAD – World aids day i Luleå

RFSL

Vi uppmärksammar WAD – world aids day i Luleå ✨

Vad händer under dagen?

08:00-11:00 – Träffa oss på storgatan, ställ frågor, delta i vårt quiz och få fina qiveaways.
12:00 – Live-musikquiz med Klara Pasma på Kulturcentrum Ebeneser. Det är helt kostnadsfritt att delta, mat finns att köpa för den som vill luncha samtidigt. 1:a pris – AirPods till ett värde av 1800 kr. Vi bjuder på fika.
12:30 – Filmvisning: Stockholm 1982 (ca 18 minuter).
12:55 – Vinnaren av musikquizet presenteras Information om filmen Stockholm 1982:

1979 ockuperades Socialstyrelsens trappa och sjukdomsstämpeln för homosexualitet togs bort. Men, den homosexuella frigörelsen kom av sig bara några år senare då hiv kom till Sverige. Under 80- och 90-talet spreds bilder av aidssjuka homosexuella män i media.
Skrämselpropagandan var utbredd och den bild som visades utgick sällan från fakta. Det ledde till ett hårt klimat för de som inte var heterosexuella, och byggde ett stigma kring hiv.
Men, att vara en man som hade sex med män var så mycket mer. Hur var det egentligen att vara ung och kåt och komma ut som bög under den här tiden? Det skildras i dokumentären Stockholm,1982 som RFSL och RFSL Ungdom släpper i samband med World Aids Day.

Genom dokumentären vill RFSL och RFSL Ungdom ge en insyn i hur livet och kampen sett ut för homosexuella i Sverige. Viktiga målgrupper man vill nå är unga män och transpersoner som har sex med män, och som föddes efter det att hiv kom.

Medverkande: Fredrik Apollo Asplund, Stefan Handreck och Steve Sjöquist
Regissör: Palmer Lydebrant
Producent: Siri Hjorton Wagner, [sic] film
Exekutiv producent: Therese Sandin, RFSLDenna dag är ett samarbete mellan:

RFSL Luleå och norra Norrbottens län
Noaks Ark norra Norrland
Luleå domkyrkoförsamling
Kulturcentrum Ebeneser
Kulturcaféet Ebeneser