World Aids Day 2021

Den 1:a december varje år är det World Aids Day då vi uppmärksammar hiv och aids för att arbeta emot stigma och för aktuell kunskap.

Se filmen där smittskyddsläkare Anders Nystedt berättar om hiv i Norrbotten

Risken att överföra hiv är noll

Medicinerna mot hiv har blivit mycket effektivare än de som fanns på 80-talet men många förlegade fördomar om hiv finns kvar. En person med välinställd hiv-medicin uppvisar omätbara nivåer av hiv.

Behandlingen är så effektiv att den sänker virusnivån till noll. Med välbehandlad hiv överförs inte hiv vid samlag, även utan kondom.

Fördomar och okunskap

Idag har nästan alla som lever med hiv i Sverige välfungerande behandling. Trots det fortsätter fördomar och okunskap att skada.

Risken att överföra hiv uppstår när personer inte känner till sin hiv-status eller möjligen om personer inte tar sina mediciner. Det här behöver fler bli medvetna om!

Att ha koll på hiv är allas ansvar

Tillsammans med Svenska Kyrkan och Noaks Ark har RFSL Luleå och norra Norrbottens län spelat in en film där smittskyddsläkaren Anders Nystedt svarar på frågor om hiv. Du kan se filmen från och med 1:a december.

Vi skickar kondomer och glid till dig

Under december 2021 skickar vi även ut kondomer och glidmedel till dig som kontaktar oss med din adress.

Vi använder oss av kondomer från RFSU. Har du önskemål om vilken kondom vi ska skicka kan du ange det nedan. Vi kommer att följa önskemålet i den utsträckning vi kan utifrån vad vi har i lager.

Vid frågor eller funderingar vänligen kontakta oss på lulea@rfsl.se

Uppdatera din kunskap på www.rfsl.se

I samarbete med Noaks Ark och Svenska kyrkan Luleå. Med stöd av Folkhälsomyndigheten.